Om

379 x 284_Om.jpg
Kunstner: Khalil Raed, Belgien

Der er gennem 6 år opbygget en stærk tradition i Viborg for afholdelse af det, der kan kaldes et uofficielt VM i Satiretegning. Her dyster de bedste tegnere fra hele verden i at frembringe de mest spiddende, forundringsvækkende og debatskabende tegninger ud fra et tema, som konkurrencens jury har udvalgt. I år er temaet ”kunstig intelligens”.

Hvordan foregår konkurrencen?

Der er i år indsendt over 1200 tegninger fra professionelle tegnere i hele verden til konkurrencen. Hver deltagende tegner har sendt maks tre tegninger ind med deres fortolkninger af årets tema. Derfra har juryen nu udvalgt 60 tegninger, der er gået videre til finalen. Her skal kåres en første- anden og tredjepladsvinder. Førstepræmien er udover hæderen 3000 €.
Det er en international fagjury, der bedømmer de professionelle tegninger. Formanden for de danske bladtegnere, Lars Refn, står i spidsen som formand. Derudover består juryen af argentinske Marlene Pohle og den kendte franske cartoonist Bernard Bouton, begge vicepræsidenter i FECO. I juryen sidder også den internationale organisations øverste leder, den hollandske kunstner Peter Nieuwendijk sammen med den norske satiretegner Roar Hagen, der blandt andet arbejder for den norske avis VG og har udgivet i internationale medier som Time Magazine, Der Spiegel, Newsweek m.fl. Juryen har siden maj måned i år sorteret i de indsendte bidrag fra hele verden, og er i disse dage ved at udvælge vinderne.

Viborg Kommune har overtaget stafetten

Viborg Kommune har overtaget den internationale konkurrence, der tidligere var kendt som Niels Bugge Cartoon Award, efter Niels Bugges Kro´s konkurs i foråret 2018.
Konkurrencen afholdes som tidligere i samarbejde med den internationale tegner-organisation Federation of Cartoonist Organizations (FECO) samt en række af de ildsjæle, der har stået bag konkurrencen de foregående fem år, heriblandt jury-formand og formand for de danske bladtegnere Lars Refn samt de oprindelige initiativtagere Poul Nielsen (tidligere ejer af Niels Bugges Kro), tegner Claus Seidel, der i år også er Jury for børnetegningerne, samt kulturanmelder Søren Vinterberg.

"Jeg er utrolig glad for, at Viborg Kommune har valgt at føre konkurrencen videre. Vi har i år et stærkt og aktuelt emne, og mange gode bud er væltet ind fra hele verden", fortæller Lars Refn, der glæder sig til at afsløre vinderen og vise alle finaletegningerne frem i Viborg.

Afsløringen sker ved et stort prisshow fredag den 12. oktober som en del af Kulturnatten i Viborg. Der er samtidig fernisering på en udstilling af de 60 finale-tegninger. Ved prisfesten deltager både den internationale jury og de tre højst-placerede tegnere fra konkurrencen. Det er dermed nogle af verdens bedste satiretegnere, der gæster Viborg.

Når Viborg Kommune har valgt at overtage konkurrencen, skyldes det, at Viborg kommune gennem flere år har haft animation og tegning i alle afskygninger som særligt fokusområde - blandt andet via skolen The Animation Workshop. Det var derfor nærliggende for kommunen at videreføre det uofficielle "VM i satiretegning", der de sidste fem år med stor succes er blevet afviklet i Viborg på Niels Bugges Kro & Hotel.

"Viborg Kommune har i flere år forfulgt en ambition om, at vi skal være centrum for ikke mindst animation og tegning. Denne fantastiske satiretegne-konkurrence har de senere år skabt så meget positiv opmærksomhed omkring Viborg, at det ville være synd og skam at sige farvel til den. Hele grundideen i Cartoon Award understøtter jo Viborg Kommunes ambition om at satse på animation og tegning, og om dels at bruge animation og tegning til at forenkle den offentlige formidling til borgere samt at skabe vækst indenfor kreative visuelle erhverv og uddannelser i kommunen," siger Viborg Kommunes borgmester Ulrik Wilbek og fortsætter:

"Vi vil gerne fastholde det høje, faglige niveau og professionalismen i selve konkurrencen, og samtidig gøre Viborg Cartoon Award til en folkelig begivenhed, som inddrager kommunens borgere", slutter borgmester Ulrik Wilbek.

Konkurrence for Viborgs 8.klasser

Udover at videreføre Cartoon Award har Viborg Kommune også valgt at fortsætte ideen med at invitere samtlige 8. klasser i kommunen til at levere deres fortolkninger af samme emne som de professionelle tegnere. Eleverne har i år bidraget med 100 tegninger og også her udpeges en vinder ved Kulturnatten.
Alle finaletegninger udstilles naturligvis i Viborg Kommune, så alle borgere kan få glæde af dem. Udstillingen af voksentegningerne åbner ved en fernisering på det gamle Viborg Rådhus under Kulturnatten, og er åben de følgende 14 dage. Juniortegningerne udstilles i samme periode på Viborg Bibliotek, og det er arrangørernes håb, at rigtigt mange Viborgenserne vil besøge udstillingen.

"At opleve tegnernes unikke og helt specielle måder at fortolke et så spændende emne på, håber jeg, vil skabe både debat om kunstig intelligens og om satiretegningens vigtighed i et demokratisk samfund. Viborg Cartoon Awards er et rigtigt godt konkret eksempel på, at Viborg Kommune kan arbejde for ytringsfriheden og medvirke til, at tankevækkende politisk satire og nye tanker bredes ud" udtaler formand for Viborgs Kultur- og Fritidsudvalg, Mads Panny.

Sidst opdateret: 05.09.2018